Friday, October 30, 2009

introduzione

Pengenalan.

Setiap perkataan daripada bahasa-bahasa yang wujud di muka bumi ini mempunyai sejarahnya sendiri. Bahasa adalah medium untuk berkomunikasi, dan proses komunikasi ini diterjemahkan oleh otak manusia untuk memahami sesuatu perbincangan. Apabila manusia faham terhadap sesuatu perkara yang dibincangkan, ini bermakna pihak pertama (yang membuka bicara) telah menyampaikan maklumat dengan berkesan tanpa gangguan-gangguan lain, dan si pihak kedua pula menterjemahkannya ke dalam bentuk pemahamannya sendiri.

Katakan jika seorang cikgu berkata, warna terung itu ungu, maka setiap kali anak muridnya ternampak terung, maka mereka akan fikir itu adalah warna ungu. Jarang sekali jika mereka mempersoalkan seperti, "kenapa terung itu mesti berwarna ungu dan bukan berwarna kuning?", adalah kerana proses penterjemahan data dalam otak faham bahawa 'setiap objek yang berbentuk terung itu mestilah berwarna ungu'. Ia adalah konsep pemahaman yang ditafsirkan sendiri.

Tujuan.

Blog Bahasa Merdeka ini diwujudkan untuk memberi pendedahan dalam perkataan-perkataan yang terdapat pada bahasa-bahasa dari segenap lapisan dunia.

Sebagai contoh, perkataan 'dollar' yang digunakan dalam sistem matawang US mempunyai sejarahnya sendiri seperti bagaimana istilah tersebut wujud. Dan contoh lain pula seperti bagaimana perkataan 'a la carte' wujud dalam bidang masakan atau kulinari (culinary).

Di samping itu juga, blog ini akan mengumpul loghat-loghat yang terdapat dalam Malaysia. Terdapat sesetengah perkataan yang terdapat dalam loghat-loghat ini digunakan secara meluas dalam bahasa kita, manakala sesetengahnya pula mempunyai maksud berlawanan dalam pemahaman kita dan pemahaman penutur asal loghat tersebut.

Penutup.

Semoga dengan blog ini kita dapat mengenal dengan lebih dekat pada perkataan, istilah, dan bahasa yang telah digunakan di muka bumi ini.

*Nota: introduzione adalah perkataan Itali yang bermaksud introduction, atau pengenalan. Bunyinya adalah seperti in-tro-dyu-zohn.

No comments:

Post a Comment